Wat te doen bij boete telefoon auto?

Volgens de wet is het niet toegestaan om tijdens het besturen van een voertuig je mobiele telefoon vast te houden. Wanneer je een boete telefoon auto krijgt zal je wellicht benieuwd zijn naar de hoogte van de boete en hoe je eventueel in bezwaar kan gaan tegen deze boete. De argumenten die je kan gebruiken bij het in bezwaar gaan komen ook aan bod. Na het lezen van deze blog weet je de antwoorden.

Boete telefoon auto tijdens rijden

Wanneer je als bestuurder deelneemt aan het verkeer wordt er geen uitzondering gemaakt voor welk voertuig je bestuurt bij het uitdelen van een boete telefoon auto. Tijdens het rijden mag je dus als geen enkele bestuurder een telefoon in je hand houden. Maar wat verstaan ze dan precies onder het rijden?

Onder rijden wordt verstaan dat het voertuig dat je bestuurd in beweging moet zijn. Een geparkeerd voertuig of een voertuig dat stil staat valt dus niet onder rijdend verkeer. In de file, of wanneer je moet wachten bij een stoplicht zou je dus gerust je telefoon in je handen mogen hebben.

Daar hebben we een hele belangrijk begrip te pakken. Het begrip vasthouden. Het is een feit dat veel van de boetes die door het CJIB de deur uit gestuurd worden niet terecht zijn. Onder andere met de reden vasthouden van je mobiele telefoon.

Wat verstaan ze dan eigenlijk onder vasthouden?

Wanneer je denkt aan het vasthouden van een telefoon dan krijg je waarschijnlijk meteen het beeld in gedachte van iemand die letterlijk een telefoon in zijn handen vasthoudt. Toch zijn er meer bepalingen die onder het begrip vasthouden vallen. Zo kan je er rekening mee houden dat het klemmen van je telefoon tussen je schouder en je oor ook al gezien wordt als vasthouden.

Wanneer je je telefoon tussen je hoofdoek of muts en oor steekt is dit ook een vorm van vasthouden. Evenals wanneer je je telefoon aan je pols zou bevestigen. Wanneer dit het geval is heeft het geen zin om in bezwaar te gaan tegen de uitgedeelde boete.

Het kan nog veel extremer want het bedienen van je telefoon terwijl deze in de telefoonhouder geplaatst is wordt eveneens gezien als het vasthouden van je telefoon. Alleen wanneer het voertuig dat je bestuurt stil staat gelden deze bepalingen niet.

Kan je een boete mobiel auto krijgen zonder dat je staande bent gehouden?

Het is zeker mogelijk om een boete te krijgen als je niet staande gehouden bent. Het is echter wel zo dat je de verklaring van de desbetreffende agent op kan vragen. Met deze verklaring zou je een verweer kunnen schrijven die de verklaring van de agent onderuit haalt en de rechter mogelijk beslist dat de boete niet in stand gehouden wordt.

Het maken van een bezwaar geeft heel veel gedoe en neemt tijd in beslag. Het is ook niet zeker of die moeite die je daar in steekt ook beloond zal worden. Het is en blijft dan ook altijd zo dat het beter voorkomen is dan genezen.